Mikä on vakoiluohjelma ja kuinka voin poistaa sen

kirjoittanut Alice Woods - - Päivitetty | Tyyppi: Vakoiluohjelma

Vakoiluohjelma on verkkouhkien kategoria joka kuvaa haitallisia ohjelmia jotka on suunniteltu saastuttamaan PC järjestelmät ja aiheuttamaan laittomia aktiviteetteja niillä. Useimmissa tapauksissa, näiden uhkien toiminnallisuus riippuu niiden välittäjien aikomuksista: joitain vakoiluohjelmia voidaan käyttää keräämään henkilökohtaisia tietoja (kirjautumisnimet, salasanat ja muut henkilökohtaiset tiedot) ja lähettämään ne niiden omistajille takaoven nettiyhteyden kautta, kun toiset vakoiluohjelma virukset voivat seurata uhrejaan ja kerätä tietoa heidän nettiselaamisestaan. Niitä käytetään seuraamaan ihmisiä ja seuraamaan heidän useimmiten vierailtuja sivuja ja toimia joita tehdään kun niillä vieraillaan. Näitä tietoja käytetään yleensä markkinoimaan ja mainostamaan eri osapuolia, joten vakoiluohjelma voi aiheuttaa sinulle myös suuren määrän roskapostia.

Joitain ohjelmia ei tule pitää vakoiluohjelmina vaikka ne pystyvät keräämään ei henkilökohtaisia tietoja käyttäjistä. Varmista aina, että ne eivät varasta nimeä, yhteystietoja tai muita yksityiskohtia käyttäjistä, siten ne eivät voi loukata yksityisyyttäsi. Löytyy useita laillisia mainostus sovelluksia tai mainosohjelmia jotka voidaan lisätä tähän kategoriaan. Vaikka lailliset mainosten tukemat ohjelmat voivat vakoilla PC käyttäjiä, niitä ei pidä syyttää yksityisyyden loukkauksesta.

Tavat joita vakoiluohjelma käyttää saastuttamaan tietokoneita

Vakoiluohjelma loiset voivat saastuttaa järjestelmän ilman käyttäjän lupaa. Nämä loiset pystyvät saastuttamaan kohde PC järjestelmän näiden tekniikoiden avulla:

1. Harhaanjohtava markkinointi. Löytyy useita vakoiluohjelmien kehittäjiä jotka koettavat huijata käyttäjiä esittelemällä vakoiluohjelmansa hyödyllisinä työkaluina, kuten tehokas hakukone, nopea latausmanageri tai luotettava Internetin nopeuttaja. Käyttäjät lataavat ja asentavat tällaisia ohjelmia. Jokainen niistä vaikuttaa kuitenkin olevan täysin hyödytön tai tehoton. Vaikka useimmat tällaiset ohjelmat voidaan asentaa manuaalisesti niin niiden haitalliset komponentit pysyvät järjestelmässä ja pysyvät toiminnassa.

2. Ohjelmisto niput. Löytyy useita ilmaisohjelmia jotka on niputettu vaarallisten liitteiden, laajennusten ja lisäosien kanssa. Ne esitellään komponentteina joita isäntäohjelma tarvitsee toimiakseen kunnolla. On valitettavaa mutta useimmat tällaiset lisäosat ovat yleensä kolmansien osapuolien vakoiluohjelma loisia. Isäntäohjelman poistaminen ei poista vakoiluohjelmaa.

3. Turvallisuusaukot. Nämä ja nettiselaimen haavoittuvuudet ovat usein käytettyjä erilaisten uhkien levitykseen, kuten vakoiluohjelmat. Niiden levittäjät hallinnoivat vaarallisia sivustoja jotka ovat täynnä haitallista koodia tai ne levittävät vaarallisia pop-uppeja, mainosjulisteita ja linkkejä sähköpostin kautta. Aina kun käyttäjä vierailee tällaisella sivulla tai klikkaa tällaista pop-up mainosta, vaarallinen skripti pudottaa vakoiluohjelman. Käyttäjä ei huomaan mitään epäilyttävää, koska tällaiset virukset eivät näytä asennusvelhoja, dialogeja tai varoituksia.

4. Muut uhat. On hyvin tiedossa, että jotkut vakoiluohjelma tyypit leviävät aktiivisesti muiden virusten avulla. Troijalaiset, madot ja takaovet ovat kaikkein vaarallisimpia viruksia jotka voivat aiheuttaa vakoiluohjelman pääsyn tietokoneelle.

Mihin vakoiluohjelmia voidaan käyttää: 

  • Varastamaan arkaluontoisia tietoja. Tällaiset ohjelmat ovat kiinnostuneita ihmisten henkilökohtaisista tiedoista, kuten kirjautumisnimet, salasanat, pankkitiedot ja vastaavat tiedot. Tämän lisäksi, ne voivat seurata käyttäjän online aktiviteetteja, seurata heidän nettiselaamistaan ja siirtää kerätyt tiedot sen etäpalvelimelle.
  • Ei toivottujen mainosten näyttö. Vakoiluohjelma voi näyttää suuren määrän ärsyttäviä pop-up mainoksia. Tällainen aktiviteetti on yleensä liitoksissa mainosohjelmiin. 
  • Käyttäjien uudelleenohjaus kyseenalaisille tai vaarallisille sivuille vasten heidän tahtoaan. Tämän lisäksi, jotkut vakoiluohjelmat pystyvät vaihtamaan nettiselainten asetukset ja muuttamaan hakupalvelua ja kotisivua. 
  • Luomaan useita linkkejä uhrin hakutuloksiin ja uudelleenohjaamaan heitä tarvittuihin paikkoihin ( kolmansien osapuolien vakoiluohjelman sivut, kumppanien sivut ja muut sivustot).
  • Muokkausten aiheuttaminen tärkeisiin järjestelmän asetuksiin. Nämä muutokset voivat heikentää turvallisuutta ja sekä suorituskykyä.  
  • Yhdistämään saastuneen tietokoneen sen takaovien kautta. Useimmat vakoiluohjelmat pystyvät antamaan hakkereille etäpääsyn järjestelmään ilman käyttäjän tietoa. 
  • Järjestelmän suorituskyvyn heikentyminen ja sen epävakauden aiheuttaminen. 

Esimerkkejä vakoiluohjelmista:

Löytyy tuhansia erilaisia vakoiluohjelmia. Seuraavat esimerkit näyttävät kuinka petollisia ja vaarallisia vakoiluohjelmat voivat olla.

Security Bytes 2015 on vakoiluohjelma joka tulee suuresta samanlaisten virusten perheestä. Kaikkia näitä uhkia käytetään pelottelemaan ihmiset ostamaan niiden lisensoitu versio. Ne voivat kuitenkin aiheuttaa myös uudelleenohjauksia vaarallisille sivuille joita muut kyseenalaiset sivut promotoivat. Heti kun Security Bytes 2015 saastuttaa tietokoneen niin se pudottaa tiedostonsa ja alkaa näyttämään tekaistuja järjestelmän tarkistuksia. Näitä tarkistuksia seuraa tekaistut ilmoitukset jotka raportoivat sadoista saastuneista tiedostoista. Ensimmäisellä vilkaisulla, Security Bytes 2015 voi näyttää todella hyödylliseltä sovellukselta. Sen tavoitteena on kuitenkin vain yksi asia, rahan varastaminen ja ihmisten huijaaminen paljastamaan salasanansa, pankkitietonsa ja muita henkilökohtaisia tietoja. 

HDD Repair on vaarallinen ohjelma joka voidaan leimata myös vakoiluohjelmaksi. Se pääsi otsikoihin koska sen harhaanjohtavat väitteet tarjoavat ihmisille tietokoneen toiminnan parantamista. Kun tämä uhka pääsee tietokoneelle, se tarjoaa järjestelmän tarkistusta huonojen tiedostojen ja hyödyttömien rekisteri merkintöjen varalta, jotka yleensä jäävät jälkeen kun asennetaan ja poistetaan erilaisia ohjelmia. Tämän lisäksi, se raportoi suuresta määrästä uhkia ja tarjoaa niiden poistamista sen maksetun version avulla. Erilaiset HDD Repair variantit ovat myös niputettuna muiden mainosten tukemien ohjelmien kanssa ja ne  voivat päästä järjestelmään vaarallisten verkkosivujen kautta.

Windows AntiBreach Module vakoiluohjelman kohteena ovat pelokkaat PC käyttäjät jotka koettavat korjata tietokoneensa. Sen kuvaus sanoo, että ohjelma luotiin auttamaan ihmisiä parantamaan turvallisuuttaan, mutta se on valhe. Jos todella haluat korjata koneesi niin sinun kannattaa pysyä erossa tästä ohjelmasta ja suorittaa täysi järjestelmän tarkistus maineikkaalla haittaohjelman poistajalla jotta voit poistaa tämän vakoiluohjelman vaaralliset tiedostot.

Vakoiluohjelman poisto-ohjeet:

Kuten sanoimme yllä, vakoiluohjelma loiset ovat vaarallisia viruksia joita ei voida poistaa manuaalisella poistotavalla tai tavallisella anti-virus ohjelmalla. Poistaaksesi tällaiset loiset, sinun pitää asentaa haittaohjelman poistaja (vakoiluohjelman poistaja) joka voi tarkistaa järjestelmän samalla tavalla kuin edistynyt turvallisuusohjelma. Tällaisilla ohjelmilla on myös erityinen loisten tietokanta joka antaa niiden löytää ja poistaa useimmat uusista vakoiluohjelmista. Tässä kaikkein tehokkaimmat vakoiluohjelman poistajat: FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner.

Joissain tapauksissa vakoiluohjelman poistaja voi myös epäonnistua määrätyn loisen poistossa. Tämä voi tapahtua koska vakoiluohjelma käyttää edistyneitä tekniikoita estämään poistonsa. Varo tällaisia ohjelmia jotka voivat blokata skannerisi, piilottaa tiedostonsa ja käyttää muita tekniikoita estämään poistonsa.  

Viimeisimmät Tietokantaan Lisätyt Virukset

Tiedot päivitetty: 2016-10-03

Lue muilla kielillä

Tiedostot
Ohjelmat
Vertaa