Kuinka selvitä WannaCry hyökkäyksestä?

Verkkohyökkäys laukaistiin, 12 Toukokuuta 2017 teki taatusti WannaCry lunnasohjelmasta otsikoiden aiheen kaikissa uutislähteissä. Vaarallinen virus (joka tunnetaan myös nimillä Wana Decrypt0r, WannaCryptor, WannaCrypt0r, Wcry tai WNCRY) kohdistaa pääasiassa Microsoft Windows vanhat versiot, asiantuntija eivät kehota Windows 10 käyttäjiä kuitenkaan iloitsemaan. Vaikka verkkohyökkäys pysäytettiin, kiitos haittaohjelma tutkijan, lempinimeltä MalwareTech, virus luultavasti jatkaa hyökkäyksiään tietokoneen käyttäjiä kohti, vaikka se tapahtuu eri levitystavalla kuin alkuperäinen verkkohyökkäys. Kun pidetään mielessä, että vaarallinen ohjelma onnistui saastuttamaan tiedostot yli 230,000 tietokoneen järjestelmää noin 150 maassa, niin ei ole yllätys että tietokoneen käyttäjät etsivät hermostuneena lunnasohjelman estotapoja ja työkaluja saastuneiden tietokoneiden korjaamiseen. Lunnaita vaativan Wana Decrypt0r 2.0 viruksen, joka uhkaa poistaa tiedostosi jos et maksa haluttua rahasummaa, uhriksi joutuminen on kamala kokemus. Tällaisessa tilanteessa, on vaikeaa pysyä tyynenä ja toimia järkevästi. Siksi me olemme valmistelleet ohjeet, jotka selittävät kuinka suojata PC WannaCry hyökkäykseltä ja mitä tehdä, jos joudut verkkohyökkäyksen uhriksi.

Suojaa PC WannaCry lunnasohjelmalta

 1. Kuvattu tietokone virus vaikuttaa voivan saastuttaa kaikki Windows versiot paitsi Windows 10. Päivittäminen Windows 10 versioon on yksi parhaista tavoista suojata itsesi lunnasohjelman hyökkäykseltä.
 2. Microsoft on jo paikannut haavoittuvuuden, jota lunnasohjelma käytti hyväkseen EternalBluella; siksi sinun pitää asentaa turvapäivitys MS17-010.
 3. Poista SMBv1 käytöstä noudattamalla Microsoftin antamia ohjeita. Ole hyvä ja lue ohjeet huolellisesti!
 4. Asenna luotettava turvaohjelma ja pidä se päällä aina. Muista päivittää sitä jatkuvasti, tai, jos mahdollista, salli automaattiset päivitykset.
 5. Pidä kaikki tietokoneen ohjelmat päivitettyinä. Jos sinulla on vanhoja ohjelmia joita et käytä, niin poista ne. Suojataksesi PC:tä verkkohyökkäyksiltä, päivitä käyttämiäsi ohjelmia jatkuvasti. Se on todella tärkeää, koska hyökkääjillä on tapana käyttää turva-aukkoja päivittämättömissä ja yksinkertaisissa ohjelmissa.
 6. Älä sammuta palomuuria.
 7. Luo varmuuskopiot. Etsi tiedostot mitkä haluat suojata, tee niistä kopio, ja siirrä kopio kannettavalle tallennuslaitteelle, kuten USB. Irrota laite PC:stä ja pidä se turvallisessa paikassa.

Mitä tehdä, jos WannaCry salaa tiedostosi?

 1. Päätä mitä haluat tehdä – Aiotko tukea verkkorikollisia maksamalla lunnaat? Me emme suosittele lunnaiden maksamista, koska usein huijarit eivät vaivaudu auttamaan uhreja palauttamaan tiedostoja, vaikka lunnaat maksetaan.
 2. Jos päätit, ettet maksa, niin käynnistä PC Vikasietotilaan Verkolla. Tällä tavalla voit pysäyttää viruksen ja se ei voi jatkaa aktiviteettejaan. Odota kunnes tietokone on käynnistynyt ja lataa sitten viimeisin päivitys turvaohjelmaasi. Suorita järjestelmän täysi tarkistus, ja jos se ei löydä virusta, niin harkitse tehokkaamman haittaohjelman poistajan käyttämistä.
 3. Poista havaittu virus haittaohjelman poistajalla.
 4. Suorita ennalta ehkäisevät toimet, jotka on kuvattu yllä, suojataksesi järjestelmääsi verkkohyökkäyksiltä.
 5. Vaikka tällä hetkellä viruksen salaamia tiedostot, ja tiedostoja jotka on merkitty .wcry, .wncry, .wncryt päätteellä, ei voida palauttaa millään tiedoston palautusohjelmalla, niin sinun ei kannata luopua toivosta. Jos sinulla on varmuuskopiot, niin käytä niitä tiedostojen palauttamiseen. Jos sinulla ei ole niitä, niin koeta palautusohjeita, jotka on kuvattu tässä artikkelissa WannaCry lunnasohjelmasta.
Kirjoittajasta
Lue muilla kielillä
Tiedostot
Ohjelmat
Vertaa