Huolestuttava statistiikka: useimmat haitalliset roskapostit kantavat lunnasohjelmia
Me olemme juuri keskustelleet tämän vuoden suuresta lisääntymisestä roskaposti aktiviteeteissa joka on saavuttanut ja ohittanut jo vuoden 2010 huipun. Me emme enää ylläty kun löydämme satoja ja tuhansia roskaposteja ihmisten sähköpostien joukossa. Kokeneemmat tietokoneen käyttäjät ovat oppineet jättämään ne huomiotta, mutta kokemattomat online yhteisön jäsenet ovat yhä vaarassa joutua asiakastuki ja verkkourkinta huijausten uhriksi. Tämän lisäksi, roskapostin kohtaaminen voi johtaa myös vakaviin tietokone tartuntoihin. Tässä kohtaa lunnasohjelma verkkouhka on kaikkein pelottavin. Nämä ohjelmat ovat ilkeitä, kun ne pääsevät tietokoneelle niin ne lukitsevat tiedostot kovalevyllä ja ulkoisilla laitteilla jos sellainen on kytkettynä. Ne vaativat uhreja maksamaan lunnaita jos uhri haluaa tiedostonsa takaisin.
Locky virus oli yksi ensimmäisistä lunnasohejlmista jonka luojat ottivat käyttöön vaarallisen roskaposti kampanjan ohjelman levityksessä. Vaikka tätä tekniikkaa käytettiin jo ennen niin Locky onnistui käyttämään sitä laajemmassa ja ennen kokemattomassa mittakaavassa. Useat Lockyn seuraajat, kuten Zepto ja ODIN lunnasohjelmat käyttivät aivan samaa tapaa päästäkseen uhrien tietokoneille. Kun puhutaan oikeista numeroista niin meidän on pakko mainita Proofpointin julkaisema ”Threat Summary (Uhkien Yhteenveto)” vuoden 2016 3:lla neljänneksellä joka näyttää, että jopa huikea 96,8 prosenttia haitallisista roskaposteista kantavat Lockya tai versiota siitä liitteenään. Proofpoint mainitsee myös muita lunnasohjelmia, kuten CryptFile2, MarsJoke sekä Cerber jotka eivät ole yhtä hyvin levinneet mutta niitä levitettiin myös ahkerasti viimeisen neljänneksen aikana. Kaiken kaikkiaan lunnasohjelmien leviäminen on kasvanut 10 kertaiseksi vuoden 2015 jälkeen. Tällaiset luvut ovat todella huolestuttavia ja ne vain todistavat roskaposti kampanjoiden lisääntyneen aktiviteetin. Koska suuri osa Internetin käyttäjistä on huonosti perillä verkkoturvallisuudesta ja vain jättävät sen huomiotta. Tällaiset tavat valitettavasti vain kasvattavat haittaohjelmin varustettujen roskapostien määrää.
Kun pidetään kaikki nämä pelottavat tilastot mielessä niin voit alkaa ihmettelemään, että onko mahdollista suojautua lunnasohjelmilta. Meidän on pakko olla rehellisiä, haittaohjelmien luojat voivat olla todella kekseliäitä kun he koettavat huijata käyttäjät lataamaan saastuneita sähköpostin liitteitä. Laillisen näköiset laskut, rikesakot, ostos vahvistukset ja jopa viralliset ilmoitukset voivat tulla sinulle mutta sinun ei kannata kiirehtiä avaamaan liitteitä, vaikka luotat henkilöön joka sen on lähettänyt. Sen sijaan tarkista lähettäjä kahdesti ja varmista, että tiedosto on todellakin turvallinen. On myös suositeltavaa pitää varmuuskopioita tärkeistä tiedostoistasi jollain ulkoisella laitteella hätätapauksen varalta.