Uusi Locky viruksen perijä - Zepto lunnasohjelma - tekee ensiesiintymisensä

Siitä ei ole paljon aikaa kun Locky virus otti virtuaalisen maailman otteeseensa. Se ilmaantui maailmaan lunnasohjelmana joka otti kohteekseen yhden Amerikkalaisen sairaalan tiedot. Se kehittyi tasaisesti uhaksi joka tuli tunnetuksi ympäri maailmaa. Käyttäjä, Pohjois-Amerikassa tai jopa Japanissa, raportoivat saaneensa tämän lunnasohjelman. Muutama kuukausi sitten, virus vaikeni omia aikojaan. Vaikutti siltä, että tämän viruksen luoma uhka on vihdoin kadonnut kunnes kansainväliset virustutkijat löysivät merkkejä Lockyn manttelinperijästä, nimeltä Zepto virus.

IT-asiantuntijat alkoivat epäilemään tämän viruksen olevan yhteydessä kuuluisaan uhkaan kun he tutkivat lunnasohjelman näytteen. Lunnasohjelman suunnittelun lisäksi, joka näyttää kohtalaisen samalta kuin se mitä Locky käyttää, löytyy muita yhtäläisyyksiä. Ensimmäiseksi, Zepto virus seuraa edeltäjänsä tapaa käyttää nimetöntä Tor selainta lunnaan saamiseksi. Locky oli yksi niistä viruksista jotka aloittivat trendin käyttää Tor selaimia. Tämän lisäksi, itse lunnasohjelma viesti vaikuttaa olevan tarkka kopio mainitusta viruksesta. Zepto käyttää RSA-2048 ja AES-128 algorytmejä tiedostojen salaukseen. Sen kohteen ovat useat musiikki, .doc, video, excel tiedostot. Uhrin pitää myös asentaa Tor selain ja ostaa Bitcoineja. Toinen erityinen Zepto viruksen ominaisuus on .zepto tiedosto pääte salatuissa tiedostoissa.

Kun Locky teki tuhojaan niin se onnistui huijaamaan miljoonia dollareita maailmanlaajuisesti koska se otti kohteekseen myös yritykset. Siksi IT asiantuntijat epäilevät, että Zepton luojat koettavat myös tehdä valtavaa voittoa uhreistaan. Tällä hetkellä verkkorikolliset vaativat 300 dollaria per tietokone, mutta jos virus todetaan menestyksekkääksi niin lunnassumman odotetaan kohoavan. Käyttäjien suositellaan olevan varovaisia ja päivittämään turvaohjelmansa ja välttämällä tiedostonjako sivustoja. Pysy tarkkana koska et voi tietää milloin Zepto virus on käyttöjärjestelmäsi kynnyksellä.

Kirjoittajasta
Julie Splinters
Julie Splinters - Haittaohjelmien poiston asiantuntija

Julie Splinters on virukset.fi uusin uutistoimittaja. Hänen pääaineensa oli Englannin filosofia.

Ota yhteyttä Julie Splinters
Tietoa yrityksestä Esolutions

Lue muilla kielillä
Tiedostot
Ohjelmat
Vertaa