Brave browser arvostelu

Brave selain – uusi nettiselain, joka vie online turvallisuuden seuraavalle tasolle

Printscreen of Brave browser

Brave selain on äskettäin esitelty nettiselain, joka ilmaantui vuoden 2016 alussa. Sen loivat IT-asiantuntijoiden tiimi, jonka johdossa olivat Brendan Eich sekä Brain R. Bondy, Mozilla Projektin perustaja. Se on avoimen lähdekoodin selain, joka on rakennettu Chromium ja Chromium Blink hakukoneen pohjalta.

Vaikka sen asetukset vaikuttavat samalta kuin Google Chrome selaimessa, näitä kahta ei tule sekoittaa toisiinsa. Brave selain on jo leimattu Anti-Chrome selaimeksi. Jos ihmettele miksi, niin kerromme sen hieman myöhemmin.

Vaikka se on kaikkien standardien mukaan perinteinen nettiselain, niin asiantuntijat ennustavat kirkasta tulevaisuutta tälle tulokkaalle ja usein sanovat sen olevan parempi kuin Chrome, Mozilla, sekä Safari, mitä tulee nopeuteen, yksityisyyteen ja mainosten hallintaan. Tavallisena selaimena, Brave selain sallii nettiselaamisen, sivustojen lukemisen ja muiden päivittäisten tehtävien suorittamisen netissä. Kehittäjien tavoitteena on kuitenkin muuttaa ihmisten nettiselaustavat positiivisesti, estämällä mainokset ja seuraajat, jotka häiritsevät ihmisten yksityisyyttä ja kuluttavat ihmisten aikaa sekä rahaa.

Kehittäjien tavoitteet ovat selvästi kuvailtu seuraavassa lainauksessa:

Brave aims to transform the online ad ecosystem with micropayments and a new revenue-sharing solution to give users and publishers a better deal, where fast, safe browsing is the path to a brighter future for the open web.

Vaikuttaa siltä, että ne eivät ole vain tyhjiä lupauksia, koska Brave on ohittanut Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari, sekä IE selaimet useissa testeissä ja se on lisätty Parhaat Turvalliset Selaimet 2018 listaan. 

Brave selain käyttää Tor projektin verkkotunnisteen piilotusteknologiaa

Etsitkö oikeaa yksityisyyttä? Kokeile Brave selainta! Kymmenet tällaiset ja vastaavat iskulauseet ovat kaikkialla netissä. Jos et ole kokeillut selainta tai olet juuri aloittanut sen käytön, niin voit olla epäileväinen. Kaikki asiantuntijat kuitenkin ovat samaa mieltä, että Brave on yksi selaimista, joka pitää käyttäjien yksityisyyttä tärkeänä ja ohittaa muut, jos se sitä ei vielä ole tehnyt.

Showing Brave browser's start page

Muiden suosittujen nettiselainten mukaan, Brave selaimessa on ”Yksityinen selaus” vaihtoehto, joka antaa käyttäjän selata nettiä nimettömänä ja ilman jälkiä. Sen yksityisyyden asetukset ovat ainutlaatuisia, koska se käyttää Tor Projektin verkkotunnisteen piilotusteknologiaa, joka takaa tehokkaan tiedostojen salauksen ja suojaa ihmisiä tietovuodoilta ja identiteettivarkauksilta.

Identiteetintunnistus teknologia ei ole käytössä automaattisesti. Se on saatavilla yksityisyys välilehdellä, joka löytyy Brave drop-down valikosta näytön oikeasta yläkulmasta.

Tor selaimeen verrattuna, Brave selain on yksinkertaisempi käyttää. Se ei kuitenkaan antaudu Tor selaimelle. Yan Zhu mukaan, joka on yksi ohjelmoijista, yksityisyys välilehti ”antaa käyttäjälle paremman suojan paikalliseen tiedusteluun, kuten internetpalvelu tai muut käyttäjät jaetussa Wi-Fi verkossa.”

Tämän lisäksi, asiantuntijat kertovat seuraavista hyvistä puolista Brave selaimen yksityisyydestä:

  • Turvattomien HTTP sivun linkkien päivitys salattuihin HTTPS linkkeihin;
  • Yksityisyys välilehti estää HTTP linkit;
  • Yksityisyys välilehti estää skriptit ja siten minimoi hyökkäysten riskit;
  • Estää seuranta Pikselit ja Seurantaevästeet;

Kaiken kaikkiaan, Brave selain on upea valinta yksityisyyttään vaaliville Internetin käyttäjille, jotka haluavat myös nopeutta ja yksinkertaisuutta.

Selain on nopeampi kuin Chrome ja Safari

Yksityisyyden lisäksi, nopeus on yksi Brave selaimen etuja. Se on saatavilla Windows, Linux, OS X, ja Android laitteille, tämä on kohtalaisen uusi nettiselain, joka on jo päihittänyt markkinoiden suurimmat pelurit.

Tutkijat ovat tuoneet ilmi, että Brave on onnistunut lataamaan suuret uutissivut 2 – 8 kertaa nopeammin verrattuna Chrome ja Safari (työpöytäversio) ja kaksi kertaa nopeammin Google Chrome työpöydällä.

Brave browser's test results

Sitä kehutaan myös pienestä CPU käytöstä, joka pysyy linjassa koko päivän käytön ajan. Jopa selaimen kriitikot myöntävät, että Brave lataa sivut heti, mukana sivut joissa on suuri määrä rojua.

Brave selaimen valinta: sinun ei tarvitse asentaa mainosten estolaajennusta

Ei luultavasti löydy yhtään netin käyttäjää, kuka ei huomannut kuinka röyhkeää ja tunkeilevaa online mainonnasta on tullut. Brave selaimen kehittäjät luulevat, että tämän hetkinen mainosten ekosysteemin ei ole hallinnassa ja siihen pitää puuttua heti. Selaimesta on kehitetty ”the new weapon of choice for improving their browsing speed, safety, and privacy. (uusi ase nettiselaamisen, turvallisuuden ja yksityisyyden parantamiseksi)”

Tämä Chromium pohjainen nettiselain sisältää mainosten estäjän, joka on asetettu estämään mainokset ja seuraajat automaattisesti. Tämä ominaisuus antaa nettiselaimen nopeamman toiminnan, se myös parantaa nettiselaamista, säästää ihmisten aikaa, hermoja ja suojaa heitä verkkotartunnoilta, joita haittamainokset aiheuttavat.

Automaattisen mainosten estäjän julkaisu Brave selaimessa (Chrome on myös juuri esitellyt sellaisen) ei tarkoita online mainosten loppua. Tämä ei ole mahdollista, koska mainoksista vapaa verkkoavaruus ei tarjoaisi enää ilmaista materiaalia. Brave koettaa estää kaikkein tunkeilevimmat mainokset, kuten pop-upi mainokset, pre-roll mainokset, koko sivun pop-upit, ja materiaalit, jotka eivät katoa.

Mainosten estäjä käyttää voimansa estääkseen haittamainonnan, joka auttaa levittämään haittaohjelmia, mainosohjelmia tai selaimen kaappaajia, jotka liittyvät yhteistyökumppanien markkinointiin ja koettavat korvata alkuperäiset kehittäjien mainokset potentiaalisesti vaarallisilla mainoksilla.

Jotkut ihmiset väittävät, että Brave selaimen automaattinen mainosten esto ei ole yhtä aggressiivinen kuin suositut mainosten estäjät, koska se ei ehkä suodata kaikkein ärsyttävimpiä mainoksia tai estä sivustoja, joissa on todella korkea mainostiheys.

Selaimen edut eivät rajoitu nopeuteen, yksinkertaisuuteen ja yksityisyyteen

Brave selaimen etujen lista on kohtalaisen pitkä, joten me emme erittele niitä kaikkia. Seuraavat ominaisuudet ovat mainitsemisen arvoisia tässä Brave selaimen arvostelussa:

Se tarjoaa vain kunnioitettuja ja laajalti käytettyjä lisäosia. Vaikka joidenkin mielestä Brave selaimessa ei ole tarpeeksi laajennuksia, niin he sanovat lisäosien tarjonta on tarkkaa ja he tuntevat olevat turvassa niiden valinnassa, koska mukana ei ole epäilyttäviä.

Siinä on automaattinen evästeiden, selaushistorian, välimuistin ja muiden roskien poisto.

Yksinkertainen suunnittelu. Aloituslehti tarjoaa satunnaisen kuvan, joka on aina eri. Se tarjoaa myös kellon ja muutamia pikavälilehtiä.

Onko Brave selaimessa huonoja puolia? Tietenkin on

Mikään ei ole täydellistä. Ei edes Brave. Nettiselain on rakennettu Chromium koodilla, joten siinä voi olla huonoja puolia, mutta ne liittyvät jokaisen käyttäjän mielipiteeseen ja mieltymyksiin. Useimmat heistä ovat samaa mieltä, että tämä selain on alkeellinen ja siinä on paljon parannettavaa.

Kriitikot väittävät, että nettiselain on liian yksinkertainen ja vertaavat sen suunnittelua Windows 10 käyttöliittymään, jota pidetään usein vanhanaikaisena ja primitiivisenä. Käyttöliittymästä puuttuu joitain tärkeitä osia.

Ihmiset raportoivat, että kun he käyttävät DuckDuckGo hakukonetta, he kohtaavat ”J,” ”K,” ja ”L” tulosten navigointia, kuten Chrome tai Firefox. Tämä ongelma on korjattu viimeisimmällä Brave Beta versiolla, joten DuckDuckGo käyttökokemus Brave selaimella pilaa päiväsi, muista asentaa sen uusin versio.

Tämän lisäksi, tukitiimille on kerrottu kahdesta todella ärsyttävästä bugista selaimella. Useat ihmiset kokevat täydellisiä kaatumisia satunnaisissa tapauksissa ja heidän pitää sammuttaa se Tehtävien Hallinnassa. Toinen ongelma liittyy näytetyn materiaalin laatuun. Näkymä sumenee täysin odottamatta ja ei palaudu pitkään aikaan. Nämä ongelmat ovat tutkinnan alla ja ne korjataan pian, Brave tiimi on vastannut.

Lyhyesti sanottuna, pienistä ongelmista huolimatta, Brave selain on kokeilun arvoinen. Yksinkertainen, nopea ja turvallinen – nämä kolme sanaa kuvaavat tätä selainta tarkimmin.

Tarjous
Kirjoittajasta
Ugnius Kiguolis
Ugnius Kiguolis - Mestari haittaohjelmien poistossa

Ugnius Kiguolis on haittaohjelma-analyysi ammattilainen, joka on myös virukset.fi perustaja ja omistaja. Tällä

Ota yhteyttä Ugnius Kiguolis
Tietoa yrityksestä Esolutions

Tiedostot
Ohjelmat
Vertaa