Tietojen varmuuskopiointi ja palautus: miksi se on tärkeää sinulle

Maailma muuttuu digitaaliseksi: Tietojen varmuuskopioinnista ja palautuksesta on tulossa elintärkeää yritysinstituutioille ja suositeltavaa kotikäyttäjille

Digitaaliset tiedot ovat laajentuneet huikeasti viimeisinä vuosikymmeninä – suurimmaksi osaksi, koska internetistä on tullut yleinen kautta maailman. Koska tietokoneista on tullut valtava osa jokaisen elämää, niille varastoitu tieto on laajentunut huikeisiin määriin – tärkeät dokumentit, kuvat, projektit, insinööripiirustukset ja useita muita asioita säilytetään nyt virtuaalisesti. Jotkut firmat ja yritykset yhä haluavat pitää paperiversiot todella tärkeistä dokumenteista saatavilla, niin useimmat valitsevat digitaalisen version – kysyntä on suurilta osin otettu käyttöön asiakkaiden tarpeiden mukaan.

Tietojen varmuuskopiot ovat elintärkeitä firmoille ja yrityksille, jopa niin suuressa määrin, että yritys voi kaatua pelkän verkkohyökkäyksen takia, jos heillä ei ole luotettavia varmuuskopioita. Oikeita tietojen varmuuskopiointia ja palautusta pitäisi käyttää myös kotikäyttäjien keskuudessa, kuten henkilökohtaiset kuvat, työtiedostot ja muut tärkeä dokumentit voivat kadota hetkessä ja niitä ei koskaan nähdä uudelleen.

Mitä on tietojen varmuuskopiointi ja palautus?

IT-alalla, varmuuskopiointi- ja palautusprosessi kuvataan yhdistelmäksi teknologiaa ja käytäntöä, jotka antavat tehdä kopiot tärkeistä tiedoista ennalta määrättyinä väliaikoina. Varmuuskopiot voivat estää lopullisen tiedostojen menetyksen ja estää korkeat palautuskustannukset katastrofin, ihmisen virheen tai verkkohyökkäyksen seurauksena.

Kun tietojen varmuuskopiointi ja palautus on todella suuri projekti suuremmille yrityksille, ja siihen asetetaan tarpeelliset voimavarat, niin tietojen varmuuskopiointi ja palautus kotikäyttäjille ei ole läheskään niin monimutkaista.

File types

Tietojen menetys voi johtua useasta eri syystä

Jotta voidaan ymmärtää miksi tietojen varmuuskopiointi ja palautus ovat tärkeitä asioita, niin on ensisijaisen tärkeää tietää miten tietojen menetys voi tapahtua. Useassa tapauksessa kotikäyttäjät eivät tiedä, että heidän tietonsa voivat kadota silmänräpäyksessä, joten tietojen katoamistapojen tietäminen on tärkeä askel ymmärtää miksi tietojen varmuuskopiointi ja palautus on elintärkeää.

Laitteen ja komponenttien hajoaminen

Komponenttien hajoaminen on yksi yleisimmistä syistä miksi voit menettää pääsyn tietoihisi, sen osuus kaikista tietojen menetys tapauksista on yli 40%. Hajoava kovalevy tai SSD-levy voi johtaa tietojen menetykseen. Vaikka nämä tiedot voidaan yhä palauttaa, jos säilytyslaite korjataan, niin joskus hajoaminen on kriittinen ja johtaa lopulliseen tietojen menetykseen.

Haittaohjelma hyökkäykset

Haittaohjelma on ohjelma, joka koettaa suorittaa haitallisia toimia hyödyttääkseen sen takana olevia verkkorikollisia. Useimmissa tapauksissa tartunnat, kuten Etäjärjestelmänvalvojan Työkalut (RATs), Lunnasohjelmat, Vakoiluohjelmat ja useat muut ovat rikollisten käytössä varastaakseen arkaluontoisia tietoja, käyttää uhria roskapostien lähetykseen, asentamaan muita haittaohjelmia ja suorittaakseen muita vaarallisia aktiviteetteja. Nämä tartunnat voit johtaa henkilökohtaisten tietojen vaarantumiseen, vaikka bugit haittaohjelman koodissa voivat helposti johtaa käyttöjärjestelmän kaatumiseen, joka lopulta johtaa tietojen menetykseen.

Ransomware infection

Ihmisen virheet

Kuten kaikki tiedämme: kaikki ihmiset tekevät virheitä, vaikka he olisivat kuinka varovaisia. Näissä tapauksissa meidän kannattaa luottaa teknologioihin, jotka voivat auttaa meitä välttämään virheiden negatiivisia seurauksia. Näissä tapauksissa on parasta taata, että kaikkein tärkeimmät tietosi ovat turvassa varmuuskopioissa, koska nämä tiedot voidaan palauttaa, jos tallennuslaite johon ne on tallennettu häviää tai tuhoutuu.

Varkaus

Omaisuusvarkaus on ongelma, joka voi koskea ketä tahansa, asuinpaikasta riippumatta (vaikka turvallisemmalla alueella varkauden mahdollisuus on pienempi). Ilmeisesti kaikkein yleisimmin laitevarkauksia tapahtuu junassa, rannalla tai muissa paikoissa ja kohteena ovat kannettavat, tabletit ja puhelimet, koska ne kulkevat mukana ja niitä viedään usein eri paikkoihin, koska tämä on tarkoitus mihin ne alun perin luotiin.

Luonnon katastrofit

Vaikka äärimmäiset katastrofit, kuten hurrikaanit, tornadot, maanjäristykset ja tulivuorenpurkaukset voivat olla yksi syy omaisuuden täydelliseen tuhoutumiseen, jolle tiedot on talletettu, paljon tavallisemmat tilanteet, kuten suuret lämpötilavaihtelut tai tulvat voivat myös aiheuttaa laitteistovahinkoja. Ennalta mainittujen luonnonkatastrofien lisäksi löytyy asioita, kuten tulipalot, sähkökatkot, vesiputkien vuodot ja muut päivittäiset ongelmat voivat potentiaalisesti tuhota tietokoneesi lopullisesti.

Fyysiset tai virtuaaliset varmuuskopiot? Molemmissa on etuja ja haittoja

Tietojen varmuuskopiot eivät ole tehokkaita, kun niitä säilytetään samassa laitteessa, koska se voi hajota milloin tahansa. Yleensä tietojen varmuuskopiointi samalle alustalle tekee siitä vähemmän tehokasta. Esimerkiksi, yllämainitussa lunnasohjelma hyökkäyksen tapauksessa, varmuuskopiot ovat tallessa erillisellä kovalevyllä, joka on kiinni samassa tietokoneessa, johtaa varmuuskopioiden saastumiseen. Tämän tuloksena varmuuskopiot ovat täysin pilalla, koska haittaohjelma yleensä tunkeutuu kaikkiin yhdistettyihin laitteisiin, palvelimiin ja verkkoihin, jos kunnollisia turvatoimia ei suoriteta ennen sitä

Tietojen säilytyslaitteita voidaan usein käyttää varmuuskopiointiin

Backup files

Löytyy useita tapoja, miten tietojen varmuuskopiointiin voidaan valmistautua ja miten tietoja voidaan palauttaa. Kuten me aikaisemmin mainitsimme, varmuuskopiot voidaan tallettaa eri laitteelle kuin alkuperäiset tiedot. Sen tekemiseksi voidaan käyttää säilytyslaitetta, joihin kuuluvat:

 • Kovalevy (HDD)
 • Solid-State Drive (SSD)
 • Ulkoinen kovalevy
 • US-tikku
 • DVD/CD
 • NAS (Network Attached Storage) laitteet

Pidä kuitenkin mielessäsi, kun kopioit haluamiasi tietoja varmuuskopioihin, niin sinun kannattaa heti irrottaa laite pääjärjestelmästä. Tällä tavalla voit erottaa varmuuskopiot ja tehdä niistä tehokkaita ennalta odottamattomien tilanteiden varalta.

Ulkoinen säilytys on täydellinen tietojen varmuuskopiointiin

Mitä tulee online varmuuskopioihin, jotka tunnetaan myös pilvikopioina, on tärkeää pitää mielessä, että valitaan luotettava palvelu. Tiedot ovat todella arvokkaita ja väärin varastoitu tieto voidaan varastaa tai myydä kolmansille osapuolille. Pilvitalletuksen lisäksi löytyy muita online alustoja, joita voidaan käyttää varmuuskopiointiin. Voit esimerkiksi käyttää sähköpostiasi joidenkin tietojen talletukseen, vaikka tämä tapa ei ole kovinkaan tehokas.

Cloud backup

Ei varmuuskopioita? Käytä tietojen palautusohjelmaa

Tietojen varmuuskopiot ovat todella tärkeitä, sillä ne voivat auttaa palauttamaan tärkeitä tiedostoja helposti. Useat tavat voivat joskus auttaa sinua, kun yrität palauttaa tietoja. Sen onnistuminen todella riippuu kuinka alustavasti menetit tietosi. Joissain tapauksissa, jopa lunnasohjelman salaamat tiedot voidaan palauttaa tietojen palaustyökaluilla.

Data Recovery Pro

Tietokoneellesi talletetut tiedot varastoidaan kovalevysi määrättyyn paikkaan. Kun tulee komento poistaa määrätty tiedosto, määrätty määrä säilytystilaa vapautetaan uudelleen käyttöön. Suorituskyky syiden takia, näitä tiedostoja ei poisteta säilytyksestä heti.

Tiedosto pysyy järjestelmässä, jos sen päälle ei kirjoiteta uusia tietoja. Siksi tietojen palautusohjelma pystyy palauttamaan tietojen työkopiot säilytyslaitteelta. Tämän takia kovalevyä tai muu säilytyslaitetta ei pitäisi täyttää uusilla tiedoilla ennen kuin kadonneet tiedot on palautettu kokonaisuudessaan.

Data Recovery Pro on yksi johtavista sähköpostien ja tiedostojen palautusratkaisuista markkinoilla. Se ei käytä liikaa tietokoneen resursseja, ei vie liikaa tilaa ja on todella helppo ymmärtää. Sovellus voi auttaa palauttamaan videoita, kuvia, musiikkia, arkistoja, dokumentteja, tietopankkeja ja useita muita tiedostotyyppejä, jotka poistettiin vahingossa tai menetettiin muista syistä.

Muita Data Recovery Pro ominaisuuksia ovat:

 • Palauttaa tietoja ulkoisilta laitteilta, kuten USB-tikut ja iPod laitteet;
 • Palauttaa sähköpostit ja niiden liitteet, jotka poistettiin tai kadotettiin;
 • Palauttaa tiedot alustetuilta tai ositetuilta levyiltä;
 • Ohjaa käyttäjää tiedostojen palautusprosessin aikana;
 • Tukee avainhaku toimintoa;
 • Esikatselee tarkistustulokset, kuten video- tai musiikkitiedostot;
 • Voidaan joskus käyttää palauttamaan salattuja tietoja.

Data Recovery Pro

ShadowExplorer

Windows Vista käyttöjärjestelmästä lähtien, Microsoft on käyttänyt uutta, automaattista varmuuskopiointia, nimeltä Shadow Volume Copies, vaikka ne toimivat vain Järjestelmän Palautuksen ollessa käytössä aikaisemmin. Se sallii tiedostojen automaattisen tallennuksen Windows käyttöjärjestelmäsi toimesta. Sisäänrakennettu työkalu näiden varmuuskopioiden palauttamiseen ei ole ollenkaan käyttäjäystävällinen, koska heidän pitää palauttaa jokainen tiedosto yksittäin. Todella tehotonta!

Näissä tilanteissa sovellukset, kuten ShadowExplorer voivat auttaa sinua. Se voi päästä varjokopioihin helposti ja käyttäjäystävällisesti ja antaa sinun selata tiedostojen aikaisempia versioita rajatta. Vaikka tämä teknologia ei todellakaan ole vaihtoehto tavallisille varmuuskopioille, niin se voi joskus pelastaa päiväsi.

Shadow Copies and ShadowExplorer are in no way a replacement for regular backups! This is very important and can't be stressed enough. A Shadow Copy is kept on the same disc as the original data. In case of a disc failure all data is lost, including the Shadow Copies. ShadowExplorer is a good addition to regular backups, but not a replacement.

Kirjoittajasta
Julie Splinters
Julie Splinters - Haittaohjelmien poiston asiantuntija

Julie Splinters on virukset.fi uusin uutistoimittaja. Hänen pääaineensa oli Englannin filosofia.

Ota yhteyttä Julie Splinters
Tietoa yrityksestä Esolutions

Lue muilla kielillä
Tiedostot
Ohjelmat
Vertaa