FBI rohkaisee uhreja olemaan maksamatta lunnaita

Juuri julkaistussa ilmoituksessa, FBI varoittaa lunnasohjelma hyökkäysten kasvusta ja antaa vihjeitä miten käsitellä viruksia. Ei ole yllätys, että Federal Bureau of Investigations jakaa näitä tietoja, koska lunnasohjelma hyökkäysten määrä on kasvanut huimasti. Verkkorikolliset ovat alkaneet luomaan niitä yksi toisensa jälkeen vuodesta 2015 lähtien ja lunnasohjelma varianttien määrä jatkaa kasvuaa vuonna 2016. Tämän tyyppisten haittaohjelmien kohteena ovat sairaalat, pienet ja suuret yritykset, koulut, valtion laitokset sekä kotikoneet. Se salaa kaikki tiedostot saastuneella tietokoneella ja kaikki niiden kanssa verkossa olevat ja vaatii sitten lunnaita salauksen poisto-ohjelmasta.

Verkkorikolliset ovat kehittäneet edistyksellisiä tekniikoita uhrien koneiden viekkaaseen saastutukseen. Yleensä he lähettävä lunnasohjelman käynnistystiedostot uhreille sähköpostina, väittäen sen sisältävän tärkeitä dokumentteja ja vastaavia. Kun uhri avaa tällaisen saastuneen liitteen niin virus saastuttaa kaikki tiedostot tietokoneella. Tämän lisäksi, rikolliset ovat tulleet niin taitaviksi, että he voivat liittää haitallista koodia laillisille sivuille klikattavien painikkeiden,linkkien ta mainosten alle. On sanomattakin selvää, että varotoimenpiteet ja tietokoneen sekä tiedostojesi suojaaminen etukäteen on äärimmäisen tärkeää nykyisin. Sinun pitää erityisesti varoa ohjelmia, kuten TeslaCrypt, Cerber (Mac lunnasohjelma), Cryptolocker ja Locky.

Ei ole epäilystäkään, että tärkeiden tiedostojen menetys on traagista. FBI kuitenkin väittää, että lunnasohjelmien uhrien ei kannata maksaa lunnaita joita hakkerit vaativat. FBI Cyber osaston apulaisjohtaja James Trainor vahvistaa, että lunnaiden maksaminen ei takaa, että verkkorikolliset antasivat antaisivat uhrille keinon poistaa salauksen ja että se vain rohkaisee heitä jatkamaan laittomia aktiviteettejaan ja siten he sotkevat lisää ihmisiä tähän likaiseen liiketoimintaan. Voitot jota lunnasohjelmat tuottavat rikollisille ovat huikeita ja me voimme vain kuvitella mitä muita laittomia toimia rikolliset rahoittavat uhrien lunnasrahoilla.

FBI suosittelee suorittamaan varotoimia lunnasohjelmien välttämiseksi. Tässä ohjeita tiedostojen turvaamiseksi:

  • Kerro työntekijöillesi lunnasohjelmista ja varmist, että he tietävät miten estää lunnasohjelma hyökkäykset.
  • Asenna haittaohjelman poistaja yrityksen kaikkiin tietokoneisiin. Laita kaikkiin koneisiin ajastettu automaattinen tarkistus.
  • Poista Macrot käytöstä Microsoft Office sovelluksissa.
  • Päivitä tietokoneesi ohjelmat säännöllisesti.
  • Vältä Järjestelmänvalvoja tilien käyttöä ellei se ole pakollista.
  • Varmuuskopioi kaikki tärkeät tiedostot säännöllisesti. Parasta olis tallentaa ne ulkoiselle kovalevylle ja olla kytkemättä sitä tietokoneeseen.
Kirjoittajasta
Lue muilla kielillä
Tiedostot
Ohjelmat
Vertaa