Kuinka poistaa haittaohjelma

kirjoittanut Jake Doevan - - Päivitetty | Tyyppi: Haittaohjelma
12

Haittaohjelma on abstrakti termi, joka kuvaa suurta määrää vaarallisia ohjelmia. Niihin kuuluvat troijalaiset hevoset, madot, rootkitit, lunnasohjelmat, PC uhat ja jopa potentiaalisesti ei toivotut ohjelmat (PUPit). Haittaohjelma asennettaan yleensä tietokoneelle ilman käyttäjä tietämystä tai lupaa, turvallisuusaukkoja hyväksi käyttäen. Vain päivitetty haittaohjelman poistaja pystyy estämään sellaisen pääsyn tietokoneelle. Turvallisuusasiantuntija kehottavat ihmisiä asentamaan maineikkaan sovelluksen suojamaan tietokoneita haittaohjelmien hyökkäyksiltä.

Vaarallisia ohjelmia käytetään yleensä aiheuttamaan luvattomia aktiviteetteja tietokoneella ja auttamaan omistajia luomaan tuloja. Ne voidaan suunnitella varastamaan henkilökohtaisia tietoja, kuten kirjautumistiedot ja pankkitiedot. Ne voivat myös koettaa salata tärkeitä tiedostoja tietokoneella ja saada tietokoneen omistajan maksamaan lunnaita salauksen poistoavaimesta. Jotkut haittaohjelmat (mainosohjelmat, selaimen kaappaajat ja vastaavat) ovat vain kaupallisen materiaalin näyttöä varten ja luomaan maksu-klikkauksesta tuloja. Melkein kaikilla haittaohjelmilla on kyky estää laillisten haittaohjelman poistajien käyttö. Ne voivat myös päivittää itseään, ladata lisää haittaohjelmia tai aiheuttaa turva-aukkoja PC järjestelmään.

Haittaohjelmien kehitys

Ensimmäinen esimerkki haittaohjelmasta ilmaantui vuonna 1986, kun kaksi veljestä Pakistanista julkaisi ohjelman nimeltä Brain. Sitä pidetään ensimmäisenä viruksena joka oli yhteensopiva IBM koneiden kanssa. Se levisi lerppu levyn kautta ja aiheutti vain ärsyttäviä viestejä saastuneessa PC järjestelmässä.

Seuraava vakava uhka ilmaantui vasta vuonna 1992. Se oli nimeltään Michelangelo ja se vaikutti aika tavalla nykyisiä viruksia. Eri raporttien mukaan jopa 20 tuhatta PC käyttäjää kertoi, että he menettivät tietoja Michelangelo viruksen takia. 

Kun 2000 luku alkoi niin turvallisuusasiantuntijat alkoivat huomaamaan kasvua haittaohjelmien määrässä. Modernit virukset, kuten madot ja troijalaiset alkoivat leviämään. Saastuneet PC:t yhdistettiin botnettiin ja ne muutettiin huikeiksi tulojen tuottajiksi.

Nykyisin haittaohjelman kirjoittajat tulevat yhä vakavammiksi ja julkaisevat yhä kehittyneempiä viruksia. On raportoitu, että vuoden 2005 jälkeen haittaohjelmien määrä on noussut 1:stä miljoonasta jo 96 miljoonaan versioon. Eikö olekin aika vakuuttavaa?

Tavat joilla haittaohjelmat tunkeutuvat tietokoneille

Haittaohjelmia voidaan levittää usealla eri tekniikalla. Tässä ne kaikkein yleisimmät:

  • Laittomat ja saastuneet sivustot. Laittomia sivustoja on aina pidetty haittaohjelmien suurimpana levittäjänä. Useimmat tällaiset sivut ovat täynnä pornografista materiaalia mutta voit saada tartunnan myös peli-, torrent-, tai lailliselta uutissivulta jolle hyökkääjät ovat lisänneet vaarallisen skriptin.
  • Saastuneet sähköpostit ja liitteet: Tämä haittaohjelmien levitystapa luottaa botnetteihin joita käytetään lähettämään harhaanjohtavia viestejä uhreille. Nämä tekaistut sähköpostit on suunniteltu vakuuttamaan ihmiset klikkaamaan vaarallista linkkiä tai lataamaan saastuneen käynnistystiedoston järjestelmään. Hakkerit ovat nykyisin lisänneet tekaistujen sähköpostien määrää koska ihmiset eivät usein tarkista sähköpostien luotettavuutta ennen kuin lataavat ne järjestelmään.
  • Haittamainostus. Haittaohjelmia voidaan levittää myös saastuneiden mainosten ja linkkien avulla, nämä ovatkin aktiivisessa käytössä nykyisin. Nämä linkit ja mainokset voit naamioitua laillisten ohjelmien päivityksiksi, tiedoksi alennuksista ja mielipidekyselyiksi.
  • Muut haittaohjelmat. Eri tyyppisiä haittaohjelmia voidaan käyttää lataamaan ylimääräisiä uhkia saastuneen PC:n järjestelmään. Jos tietokoneesi on saastunut lunnasohjelmalla tai vaarallisella haittaohjelman poistajalla niin voit huomata, että jokin muu haittaohjelma, kuten mainosohjelma tai selaimen kaappaaja on asennettu myös tietokoneellesi ilman lupaa. 

Haittaohjelma hyökkäyksen oireet

Yksi yleisimmistä merkeistä joka kertoo, että tietokoneesi on haittaohjelma on tekaistut turvallisuusilmoitukset ja harhaanjohtavat varoitusviestit tietokoneesi työpöydällä. Tässä tapauksessa sinulla voi olla yksi näistä haittaohjelmista:

Ensimmäinen uhkien ryhmä koettaa pelotella käyttäjät uskomaan, että he ovat tekemisissä luotettavan turvaohjelman kanssa joka varoittaa heitä viruksista. Todellisuudessa kaikkia näitä varoituksia käytetään vain kun pelotellaan käyttäjiä ostamaan tekaistu haittaohjelman poistaja. Toinen ryhmä näyttää yhden ainoan varoituksen joka väittää, että käyttäjän pitää maksaa sakkoa laittomasta aktiviteetista Internetissä. Tämän lisäksi lunnasohjelma voi myös salata kaikki tärkeät tiedostosi ja pakottaa sinut maksamaan lunnaita.

Jos olet kärsinyt uudelleenohjauksista nettiselaimilla tai suuresta määrästä pop-up mainoksia, niin olet tekemisissä seuraavien haittaohjelmien kanssa:

Nämä haittaohjelmat luottavat maksu-klikkauksesta huijaukseen, niiden päämäärä on kaapata nettiselaimet ja näyttää erilaisia pop-up mainoksia. Kun käyttäjä on klikannut niitä niin hänet uudelleenohjataan sponsoroiduille sivuille. Useimmat tällaiset ohjelmat eivät ole vaarallisia mutta ne häiritsevät uhrejaan ei toivotulla ja joskus jopa vaarallisella materiaalilla.

Järjestelmän hidastumiset, vakausongelmat, suorituskykyyn liittyvät ongelmat ja estetyt turvallisuusohjelmat voivat myös ilmaantua haittaohjelman koneelle pääsyn jälkeen. Nämä oireet eivät voi kuitenkaan auttaa sinua tunnistamaan haittaohjelmaa koska useat aiheuttavat niitä:

Jokainen näistä haittaohjelmista pystyy käyttämään suurta määrää tietokoneen tehoista. Tällaiset ohjelmat voivat myös helposti blokata lailliset turvallisuusohjelmat ja koettaa estää poistonsa. Ole varuillasi sillä näiden oireiden huomiotta jättäminen voi johtaa lisäongelmiin, kuten identiteettivarkauteen tai pankkitietojen ja muiden tietojen menetykseen. Lopuksi, jos pidät haittaohjelman järjestelmässäsi niin voit asettaa sen alttiiksi muille uhille tulevaisuudessa.

Esimerkkejä haittaohjelmista

PC Optimizer Pro. Tämä ohjelma voidaan lisätä myös ”tekaistu PC optimoija työkalut” kategoriaan koska se väittää voivansa parantaa tietokoneen suorituskykyä, se ei kuitenkaan tee tätä. Sen toiminta perustuu hyödyttömään skanneriin joka raportoi keksityistä rekisterimerkinnöistä, huonoista tiedostoista ja muista komponenteista jotka sen mukaan hidastavat PC:n suorituskykyä. Kun se vakuuttaa uhrinsa, että heidän pitää poistaa ”haitalliset” tiedostot tietokoneelta niin PC optimoija uudelleenohjaa heidät ostosivulle. On sanomattakin selvää, että sinun ei kannata koskaan maksaa sen lisensoidusta versiosta koska et näe mitään parannusta kun olet ladannut sen koneellesi. 

COM surrogate virus. Tämä on todella vaarallinen haittaohjelma esimerkki, joka on myös laitettu ”Troijalainen hevonen” kategoriaan. Kun se on päässyt järjestelmään niin se voi helposti muokata tietokoneen asetuksia, seurata aktiviteettejasi ja varastaa tärkeitä tiedostojasi. Se voi myös ladata muita uhkia järjestelmään ilman sinun tietämystä tai lupaa. Tätä virusta on levitetty aktiivisesti tekaistun Flash ja FLV Playerin päivityksenä joten on uskottu, että tuhansia tietokoneita on jo saastutettu COM Surrogate haittaohjelmalla.

DNS Unblocker. Ei ole väliä vaikka useimmat mainosohjelmat eivät voi aiheuttaa vakavaa tuhoa tietokoneella niin DNS Unblocker virusta kannattaa välttää. Ensimmäiseksi, se voi aiheuttaa valtavan määrän pop-up mainoksia ja vastaavaa kaupallista materiaalia kaikilla suosikki sivuillasi. Toiseksi, se voi käyttää näitä mainoksia uudelleenohjatakseen sinut vaarallisille sivuille. Lopuksi, se voi kerätä tietoja nettiselaamisestasi ja jakaa tämän yhteistyö kumppanien (muiden tahojen!) kanssa.

Haittaohjelmien poistotavat

Kaikkein luotettavin tapa poistaa haittaohjelmia on luotettava haittaohjelman poistaja. Vain automaattinen poistotapa auttaa sinua löytämään kaikki haittaohjelmat ja poistamaan kaikki niiden vaaralliset komponentit. Tämän lisäksi voit olla tekemisissä todella vaarallisen haittaohjelman kanssa, joka voi estää turvaohjelmasi. Jos meidän suosittelemamme ohjelmat eivät korjaa tietokonettasi niin sinun kannattaa suorittaa nämä askeleet:

  • Toista haittaohjelman poistajan asennus. Nimeä sen käynnistystiedosto uudelleen ja käynnistä se;
  • Käynnistä tietokoneesi Vikasietotilaan ja toista haittaohjelman poistajan asennus;
  • Asenna vaihtoehtoinen haittaohjelman poistaja;
  • Käytä SpyHunter Spyware HelpDesk ominaisuutta;
  • Ota yhteyttä Virukset.fi asiakaspalveluun “Kysy Meiltä” osion kautta.

Viimeisimmät tietokantaan lisätyt haittaohjelmat

Win32.CoinMiner poistaminen

CoinMiner virus on yhä aktiivinen. CoinMiner virus toimii komentona louhia bitcoineja käyttäjän tietokoneella. Ohjelma itsessään ei ole vaarallinen, mutta sitä voidaan pitää sellaisena, koska se yleensä tulee laitteelle ilman suoraa käyttäjän lupaa, toiseksi ohjelmaksi naamioituneena. Coin Miner on vaeltanut nettimaailmassa vuodesta 2011 alkaen. CoinMiner voidaan onn... Lisää
Haittaohjelma Virukset   Tammikuu 17, 2018

Haittaohjelma tietokanta

Joulukuu 13, 2017

APPLE SECURITY BREACH

APPLE SECURITY BREACH virus turhauttaa Mac käyttäjät. APPLE SECURITY BREACH hälytys on petollinen viesti, jonka tavoitteena on huijata rahaa MacOS käyttäjiltä. Se väittää, ettäLisää
Joulukuu 04, 2017

EDocTransfer

Yleistietoja EdocTransfer viruksesta. EdocTransfer on sivusto, joka on yhdistetty useaan verkkourkinta kampanjaan, joita nettihuijarit käyttävät.Lisää
Marraskuu 21, 2017

Terdot virus

Terdot troijalainen varastaa sosiaalisen media tunnuksia. Terdot on pankkitroijalainen, joka ilmaantui vuoden 2016 keskivälissä. Virus on versio Zeus troijalaisesta, jonka lähdekoodi julkaistiin verkossa 2011.Lisää
Marraskuu 09, 2017

Viber virus

Viber saa jälleen virus leiman. “Viber virus” viesti voi ehdottaa, ettäLisää
Marraskuu 03, 2017

Android virus

Android virus jatkaa hyökkäyksiä 2017. Vaarallisten sovellusten lista, jotka kuuluvat Android virusten ryhmään kasvaa yhä. Turvallisuusasiantuntijat väittävät, että yksi kymmenestä sovelluksesta on Android haittaohjelman saastuttama. On valitettavaa, että useat näistä ohjelmista voidaan ladata Google Play kaupasta. Google kuitenkin näkee paljon vaivaa suojatakseen k... Lisää
Lokakuu 30, 2017

Youtube virus

YouTube virus tulee yhä vakuuttavammaksi. YouTube virus on nimi haittaohjelmille, jotka käyttävät videopalvelun nimeä yhdellä tai toisella tavalla. Anna meidän huomioida, että virallinen YouTube sivusto ei ole tekemisissä virusten kanssa millään tavalla. Yleensä käyttäjät kohtaavat identtisiä, mutta petollisia YouTube sivustoja. Tämän ilmiön lisäksi löytyy muita hait... Lisää
Lokakuu 25, 2017

Facebook virus

Facebook virus on vaarallinen tietokoneen loinen, joka tartuttaa käyttöjärjestelmiäLisää
Lokakuu 18, 2017

iPhone virus

iPhone viruksen ennakkoehdot jatkavat ilmaantumistaan. iPhone virus on termi haittaohjelma variaatioille, jotka on luotu iOS järjestelmälle.Lisää
Lokakuu 02, 2017

CCleaner 5.33 virus

Saastunut CCleaner v5.33 versio toi haittaohjelman 2.27 miljoonalle käyttäjälle. Lisää
Lokakuu 02, 2017

Floxif virus

Floxif haittaohjelma piileskeli CCleaner ohjelmassa. Floxif on Troijalaisen nimi, jonka huomattiin leviävän saastuneen version mukana suositusta PC optimoijasta, nimeltäLisää
Syyskuu 25, 2017

Monero Miner

Monero Miner haittaohjelma on yhä elossa. Monero Miner virus on ohjelmoitu louhimaan Monero krypto kolikkoja käyttäjän huomaamatta. Gplyra Miner, Vnlgp Miner sekä CPU Miner ovat vain muutamia verkkouhkia, jotka liittyvät tähän uhkaan. Niiden tarkoitus on sama – louhia kryptovaluuttaa. Kun muut louhivat Bitcoin, Dash tai Decred valuuttaa, Monero Miner – ku... Lisää

Tiedot päivitetty: 2016-10-24

Lähde: https://www.2-spyware.com/malware-removal

Lue muilla kielillä

Haittaohjelman poisto-ohjelmat
Vertaa
Tykkää meistä Facebookissa